TrivectorLogiQ logotyp
Sök
Stäng denna sökruta.
meny

Vilken typ av flöde du jobbar i avgör hur du bäst uppnår effektivitet

Det finns i grunden två arketyper av flöden, operationella flöden och utvecklingsflöden. Några flöden behöver i vissa fall beskrivas som en kombination av de båda arketyperna, då kallas de för hybridflöden.

Operationella flöden

Operationella flöden består av de aktiviteter som behövs för att leverera en produkt eller service till kund. Operationella flöden är ofta mer repetitiva än utvecklingsflöden. Dessutom kan fysiska flöden direkt observeras, tex produkter genom en produktion eller en patients resa genom ett sjukhus. Andra exempel på operationella flöden är att uppfylla en e-handelsorder och tillhandahålla ett lån.

Utvecklingsflöden

Utvecklingsflöden handlar om kunskapsbyggande då det handlar om att omvandla en idé till en lösning. Exempel på utvecklingsflöden är design och utveckling av olika former av utrustning, utveckla och lansera ett nytt system och en webbsida för e-handel.

De olika flödena hänger ihop på så vis att utvecklingsflödena har som främsta uppgift att leverera effektiva och lönsamma operationella flöden.

Vilken typ av flöde jobbar du i?

Innan du börjar effektivisera ditt flöde måste du ha en grundläggande förståelse för flödets karaktär och element. Typen av flöde som du jobbar i avgör vad du behöver granska när du ska göra er värdeflödesanalys och när ni bestämmer om framtida arbetssätt.
Vilken typ av flöde jobbar du i?

Relaterade utbildningar

Är du intresserad av att lära dig mer om hur din organisation kan skapa effektiva flöden så kan du gå kursen Designa effektiva flöden. Vill ni gå ännu mer på djupet i just utvecklingsflöden så lanserar vi kursen Designa värdeskapande utvecklingsflöden hösten 2023. Vill du veta mer om operationella flöden och hybridflöden, så lanseras dessa kurser under 2024. Håll utkik!

Dela med dina vänner

Relaterade artiklar