TrivectorLogiQ logotyp
Sök
Stäng denna sökruta.
meny

5 tips för att integrera miljöledningssystemet i verksamheten

personer_haller_i_vaxt_850x378.jpg

När det kommer nya saker håller vi det ofta vid sidan om kärnverksamheten istället för att integrera det. Inom hållbarhet handlar det om att integrera frågan och för att lyckas behöver verksamheter skaffa sig en hållbar strategi, snarare än en hållbarhetsstrategi.

Blanda inte ihop miljöledningssystemet med ISO 14 001. Ledningssystemet blir ofta synonymt med standarden, lika så miljöledningssystemens förhållande till standarden ISO 14 001. Detta leder till att man anpassar verksamheten efter standarden istället för tvärtom. Men en standard är generell och ska passa alla verksamheter. Utmaningen och möjligheten blir därför så långt det går att bygga ledningssystemet utifrån verksamhetens behov och förutsättningar.

Vi har listat 5 tips som hjälper dig att göra miljöledningssystem mer levande och integrerat i verksamheten:

  1. Börja med ledningsprocessen. När nästa års affärsplan tas fram – finns hållbarhet med från början?
  2. Tänk efter: har verksamheten i praktiken en hållbar strategi eller en hållbarhetsstrategi? Skillnaden är större än vad man kan tro.
  3. Stärk den som jobbar med hållbarhetsfrågor. Man kan inte lägga hela bördan på den personen, ledningen måste se till att hen blir insläppt.
  4. Den som vill ha ett levande ledningssystem måste hitta ett sätt att ta tillvara förbättringsförslag från verksamheten.
  5. Låt hållbarhetskompetens bli en naturlig del i affärs- och produktutvecklingsprocessen. Se hållbarhet som en möjlighet. Genom att göra tjänster och produkter på nya sätt kan de både bli mer hållbara och mer konkurrenskraftiga.

Detta är en del av en artikel som publicerades i Miljö och Utveckling nr 4 2018

Dela med dina vänner
Picture of Anders Ljungberg

Anders Ljungberg

Vd Trivector LogiQ, Styrelseordförande Trivector-gruppen

Kontakt ››

Relaterade artiklar