TrivectorLogiQ logotyp
Sök
Stäng denna sökruta.
meny

3 tips för att öka effektiviteten i utvecklingsflöden

3 tips för att öka effektiviteten i utvecklingsflöden

Utvecklingsflöden handlar om kunskapsbyggande, att omvandla en idé till en lösning. Exempel på utvecklingsflöden är produktutveckling samt utveckling och lansering av ett nytt system eller IT-lösning. Utvecklingsflöden är inte lika repetitiva som operationella flöden och tid och kostnader kan ofta skena i väg. För att skapa lönsamt är det därför viktigt att flödet är effektivt och värdebaserade. Här följer därför tre tips som hjälper er öka effektiviteten i era utvecklingsflöden:

  1. Decentralisera beslutsfattandet – se till att förhindra onödiga ledtider i väntan på beslut. Genomför en grundlig analys kring vilka beslut som kan komma fattas av utvecklare och teamet själv. Säkerställ transparens kring besluten som tas och låt resten av verksamheten känna till besluten.
  2. Säkerställ att utvecklingsflödena segmenteras – frikoppla de olika utvecklingsflödena baserat på de olika delarna av det operationella flödet. Genom att göra detta reduceras insatserna som krävs för avstämning av beroenden mellan de olika utvecklingsflödena.
  3. Glöm inte bort kulturen – i flera fall behövs en högre nivå av tillit mellan hierarkiska nivåer, inte minst när decentraliserat beslutsfattandet eftersträvas. För att uppnå önskat resultat, glöm inte att anpassa belöningssystem för chefer och ledare.

Är du intresserad av att lära dig mer om detta ämne så erbjuder vi kursen Designa effektiva flöden. Vill ni gå ännu mer på djupet i just utvecklingsflöden så lanserar vi kursen Designa värdeskapande utvecklingsflöden hösten 2023. Håll utkik!

Dela med dina vänner